De ziekte van Alzheimer: wat zijn de belangrijkste risicofactoren?

De ziekte van Alzheimer is vorm van dementie die ontstaat door een proces dat voor ophopingen in de hersenen zorgt. De ziekte van Alzheimer kan lang sluimeren voor de eerste symptomen duidelijk waargenomen worden, soms wel tien jaar voor het ontstaan van de eerste symptomen. Meer dan de helft van mensen met dementie, heeft te maken met deze vorm van dementie.

Op deze pagina lees je meer over de risicofactoren van de ziekte van Alzheimer, ofwel de factoren die ervoor zorgen dat je een verhoogde kans hebt de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. Je leest niet alleen welke risicofactoren deze vorm van dementie kent, maar ook hoe je het risico op de ziekte van Alzheimer kunt verkleinen.

De risicofactoren van de ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer kent vele risicofactoren, ofwel factoren die de kans op het ontwikkelen van deze vorm van dementie vergroten. De belangrijkste risicofactoren van de aandoening, zijn de volgende:

  • Ouderdom: hoe ouder je wordt, hoe meer kans je hebt om Alzheimer te ontwikkelen.
  • Erfelijkheid: zit Alzheimer in de familie, dan heb je meer twee tot drie keer meer kans om ook met deze vorm van dementie te maken te krijgen.
  • Geslacht: bij vrouwen boven de 70 jaar oud is de kans op Alzheimer twee tot drie keer zo groot als bij mannen rond deze leeftijd.
  • Kinderen met downsyndroom.
  • Moeders die een kind hebben gekregen met het downsyndroom.
  • Iemand die een flinke klap op zijn of haar hoofd heeft gehad en hierdoor een hersenbeschadiging heeft opgelopen.

Daarnaast heb je ook meer risico op Alzheimer als je rookt of (ernstig) overgewicht hebt, omdat dit voor een slechtere doorbloeding zorgt. Doorbloeden de hersenen slechter, dan heb je meer kans op ophopingen in de hersenen en dus op Alzheimer.

Het risico op Alzheimer verkleinen

Er zijn diverse manieren om het risico op de ziekte van Alzheimer te verkleinen. Ten eerste schijnt het intensief gebruiken van de hersenen veroudering van de hersencellen tegen te gaan, waardoor je minder kans hebt om Alzheimer te ontwikkelen. Daarnaast is het goed om veel te bewegen, omdat de doorbloeding dan beter wordt. Tot slot wordt vrouwen aangeraden om tijdens de overgang het hormoon oestrogeen te slikken, omdat ook dit zorgt voor een kleiner risico op Alzheimer op latere leeftijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>