Sommige kinderen zijn drukker dan andere kinderen. Dit hoeft niet meteen te duiden op een gedragsprobleem, maar kan wel wijzen op een aandoening als ADHD. Heb jij het idee dat je kind veel drukker is dan andere kinderen en twijfel je of er sprake is van ADHD? Lees dan in dit artikel welke symptomen kinderen met ADHD vertonen en lees bovendien hoe je de diagnose van ADHD kunt (laten) stellen.
ADHD of niet: de checklist
De symptomen van ADHD kunnen flink verschillen per kind. Wel zijn er enkele verschijnselen die veel kinderen met ADHD laten zien, namelijk:
- Overmatige beweeglijkheid, die maar lastig kan worden onderdrukt (stilzitten is bijvoorbeeld erg lastig).
- Onrustig gedrag, zowel lichamelijk als mentaal.
- Impulsief gedrag.
- Een minder voorspelbare motoriek en een minder voorspelbare denkwijze.
- Overmatige gevoeligheid voor externe prikkels. Zijn er geen prikkels, dan worden deze actief gezocht.
- Snel afgeleid zijn.
- Onvoldoende aandacht geven aan de omgeving.
Kinderen met ADHD hebben het altijd druk, ook als er eigenlijk niets te doen is. Ze zijn snel afgeleid, kunnen zich moeilijk concentreren op één taak en laten zich zelfs afleiden door externe prikkels als er eigenlijk geen prikkels zijn. Ook zijn de kinderen lichamelijk druk, wat betekent dat ze veel bewegen en onvoorspelbare motoriek laten zien.
De diagnose ADHD stellen
Je stelt de diagnose van ADHD bij je kind niet zelf, maar gaat hiervoor naar een psychiater, psycholoog of orthopedagoog. Om de diagnose te kunnen stellen, worden er meerdere tests en observaties uitgevoerd. Heeft je kind inderdaad ADHD, dan bepaal je zelf (in overleg met de arts) of hier wel of geen medicatie voor voorgeschreven wordt. Ook kun je ervoor kiezen een proefperiode te starten met bepaalde medicatie, om te zien of deze medicijnen wel of niet aanslaan en wel of niet het gewenste effect (zonder bijwerkingen) geven.
Leave a Reply