Een beroerte: drie veelgestelde vragen en de antwoorden op deze vragen

Helaas krijgen nog altijd veel mensen ermee te maken: een beroerte. Een beroerte loopt niet altijd verkeerd af, maar bij verkeerd of te laat ingrijpen kan het wel helemaal verkeerd gaan. Op deze pagina lees je drie veelgestelde vragen over de beroerte en krijg je direct de antwoorden op deze vragen, zodat je meer kennis hebt van deze gevaarlijke gezondheidssituatie.

Vraag 1: hoe ontstaat een beroerte?

Bij mensen die een beroerte krijgen, gaat er iets mis met de bloedcirculatie in de hersenen. De meeste mensen die een beroerte krijgen, hebben te maken met een herseninfarct. In dit geval raakt de hersenslagader verstopt (bijvoorbeeld door een dichtgeslibde ader of een bloedstolsel), krijgt een deel van de hersenen te weinig bloed en sterft het hersenweefsel af. Ook kan een beroerte een hersenbloeding betreffen, dat het gevolg is van een lek in een hersenbloedvat. Door dit lek stroomt er bloed in de hersenen, waardoor er een beroerte ontstaat.

In de meeste gevallen is de slechte kwaliteit van de binnenwand van de bloedvaten de oorzaak van een beroerte. Dit kan komen door aderverkalking door ouderdom, maar ook door een ongezonde leefstijl, diabetes, een te hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte.

Vraag 2: wat zijn de symptomen van een beroerte?

Een beroerte ontstaat plotseling en gaat gepaard met verschillende symptomen. Denk hierbij aan bewusteloosheid, verlammingen in het gezicht, verlammingen in het lichaam, warrig spreken, warrig denken, verstoring of verlies van het gezichtsvermogen, tintelingen, ernstige hoofdpijn, duizeligheid en evenwichtsstoornissen. Ook een verdoofd gevoel in de armen, benen en/of het gezicht komt voor.

Vraag 3: is een beroerte hetzelfde als een TIA?

De beroerte en de TIA worden veel door elkaar gehaald, maar het gaat om twee verschillende aandoeningen. Bij een TIA is er sprake van een tijdelijke doorbloedingsstoornis in de hersenen. De symptomen zijn hetzelfde als de symptomen van een beroerte, maar dan verdwijnen de klachten vaak vanzelf binnen 30 minuten tijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>