Alles wat je moet weten over vaginisme

Vaginisme is een erkende aandoening die ervoor zorgt dat een vrouw niet in staat is om geslachtsgemeenschap te hebben. Dit komt omdat de bekkenbodemspieren die rond de vagina liggen, onbewust te sterk worden aangespannen door de vrouw. Hierdoor wordt de opening van de vagina heel nauw en is het inbrengen van de penis pijnlijk of in sommige gevallen zelfs onmogelijk. Vaak lukt het zelfs niet om een tampon of vinger in te brengen en is seksuele gemeenschap helemaal onmogelijk.

Geen zin in seks: een misverstand over vaginisme

Veel mensen denken dat vrouwen met vaginisme nooit zin hebben in seks. Dit is niet waar, want vrouwen met deze aandoening hebben vaak juist wel zin in seks. Ze willen wel geslachtsgemeenschap hebben, maar het lukt ze simpelweg niet door hun aandoening.

Vaginisme kan de nodige spanningen oproepen binnen een relatie. Lukt het namelijk niet om seks te hebben, dan ben je bij de volgende poging meer gespannen. Dit betekent dat de spieren zich nog meer aanspannen, waardoor seks nog moeilijker wordt. Het gevolg: de vrouw en de partner van de vrouw zijn allebei teleurgesteld en raken op de lange termijn ook gefrustreerd.

De oorzaak van vaginisme

Er zijn twee vormen van vaginisme, namelijk primair vaginisme en secundair vaginisme. Een vrouw die primair vaginisme heeft, heeft dit probleem altijd gehad. Vrouwen die secundair vaginisme hebben, kregen later pas te maken met deze vervelende aandoening. Bij hen was penetratie in het verleden dus wel mogelijk, maar is het later lastiger of zelfs onmogelijk geworden. Bij primair vaginisme is de aandoening aangeboren, terwijl veel vrouwen met secundair vaginisme deze klacht hebben door pijnlijke geslachtsgemeenschap door andere klachten of andere negatieve ervaringen op seksueel gebied.

Vaginisme kan ook veroorzaakt worden door te stevig maagdenvlies, een ontsteking, een SOA of hormonale veranderingen door de overgang, maar dit komt over het algemeen minder voor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>