Beleggen in NN versus beleggen in Aegon

Wil jij een deel van jouw vermogen in verzekeraars beleggen, maar weet je niet welke verzekeraar je moet kiezen bij het aanschaffen van aandelen? Lees dan in dit artikel hoe je de twee verzekeraars NN en Aegon met elkaar kunt vergelijken. Beide verzekeraars leden dit jaar flinke koersverliezen op de beurs, maar hoe laten de bedrijven zich met elkaar vergelijken? Het antwoord op deze vraag, lees je in dit artikel. Lees je dit artikel goed door, dan is het maken van jouw keuze voor het aanschaffen van aandelen vele malen gemakkelijker.

De situatie bij NN en Aegon: een korte introductie

Voor we je helpen met het kiezen van een verzekeraar om aandelen van te kopen, vertellen we eerst meer over de huidige situatie bij zowel NN als Aegon. Verzekeraar NN Group (voorheen Nationale Nederlanden) presenteerde enkele dagen geleden de jaarcijfers van het jaar 2015. Bij deze presentatie werd duidelijk gemaakt dat de operationele winst in het vierde kwartaal van het jaar iets daalde, waarna beleggers het aandeel NN met 0,7 procent omlaag stuurden. Collega Aegon zit in een vergelijkbare situatie. Beide verzekeraars zijn winstgevend, maar hebben last van de lage rente. Deze lage rente maakt het lastig om ingelegde premies van producten voor aanvullend inkomen op een winstgevende wijze te beleggen. Ook kampen de bedrijven met aangescherpte eisen van toezichthouders met oog op de financiële buffers.

Beleggen in NN of Aegon: maak je keuze

Om een verstandige keuze te maken bij het selecteren van een verzekeraar om in te investeren, moet je naar de winst, het dividend, de financiële slagkracht en de ontwikkeling van de beurskeurs van beide organisaties kijken:

  1. De winst: Aegon rapporteerde midden februari een 4 procent hogere onderliggende winst voor belastingen over 2015. NN meldde een 32 procent hogere operationele winst uit voortgezette activiteiten van 1,4 miljard euro.
  2. Het dividend: Aegon betaalt over 2015 een dividend van 0,25 euro per aandeel. NN Group stelde enkele dagen geleden een slotdividend van 1,05 euro per aandeel voor.
  3. De solvabiliteit: de financiële buffers van Aegon lagen eind 2015 op 160 procent. NN Group komt (naar eigen zeggen) op een hoger ratio uit, namelijk 239 procent.
  4. Beurskoers: de koers van Aegon daalde met 15,9 procent en de koers van NN Goup daalde met 14,3 procent.

Bekijk bovenstaande cijfers goed, vergelijk de cijfers met elkaar en bedenk ik welke organisatie jij geld wil steken. Slim beleggen begint namelijk met een goede afweging maken. Je wilt immers geld verdienen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>