Cupping: wat is dat precies?

Op de Olympische Spelen lopen alleen echte topsporters rond. De behandelingen die deze topsporters ondergaan om optimaal te kunnen presteren, zouden jou ook wel eens kunnen helpen om beter te functioneren. Deze behandeling bestaat niet alleen uit sportmassages van persoonlijke masseurs, maar ook uit cupping. Wat cupping precies is, lees je in dit artikel. Door de informatie in dit artikel door te lezen, kun jij gemakkelijker bepalen of deze behandeling mogelijk ook bij jou past en jouw klachten kan verhelpen.

Cupping: een korte introductie

Heb jij een uitzending van de Olympische Spelen gezien en zag je hier sporters voorbij komen met rode ronde vlekken op hun lichaam? Dan is de kans groot dat zij een cupping behandeling hebben ondergaan. Cupping is een eeuwenoude alternatieve geneeswijze die onder de Chinese geneeskunde valt, zoals bijvoorbeeld ook bij acupunctuur het geval is. Het idee achter cupping is dat de behandeling de doorbloeding stimuleert, spieren losmaakt en bindweefsel losmasseert. Ook zou de behandeling een positieve invloed hebben op de meridianen. Dit zijn de banen waar volgens de leer van de acupunctuur de energie van het lichaam doorheen stroomt. Het resultaat: je doorbloeding verbetert, je spieren zitten losser en je krijgt meer energie.

Cupping wordt ook wel hijama genoemd en dit is het Arabische woord voor zuigen. De behandeling wordt niet voor niets zo genoemd, want bij cupping wordt je huid vacuüm gezogen. Hoe dit precies werkt, lees je in onderstaande alinea.

Cupping: zo werkt het

Bij de Chinese methode van cupping verwarmt de therapeut diverse kleine kopjes, om deze vervolgens op de huid te plaatsen. Door de onderdruk die er nu ontstaat, blijft de cup aan de huid plakken. Eventueel kan de cup ook zonder verwarmd element op de huid geplaatst worden, waarbij er behulp met een pompje vacuüm gezogen wordt. De methode is iets anders, maar de behandeling en het resultaat zijn hetzelfde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>