Een sociale fobie: wat houdt dit in?

sociale fobie

Iedereen voelt zich wel eens ongemakkelijk in een bepaalde sociale situatie, maar er zijn mensen die zich altijd onprettig voelen bij de omgang met andere mensen. Is er sprake van angst, een grote onzekerheid en verlegenheid voor alledaagse sociale interacties en gebeurtenissen, dan wordt er ook wel gesproken over een sociale fobie. Een sociale fobie is een psychische aandoening die onder de noemer ‘angststoornissen’ valt en erg belastend kan zijn. Dit komt niet alleen omdat je vaak in sociale interacties zit in het dagelijks leven, maar ook omdat het sociale leven een belangrijk aspect is van het menselijk leven.

Emotionele en lichamelijke klachten bij een sociale fobie

Een sociale fobie kan verschillende emotionele klachten met zich meebrengen. Denk hierbij aan angsten, maar ook aan onzekerheid en depressieve gevoelens. Zeker omdat het hebben van een bepaald sociaal leven een vereiste is voor veel mensen en mensen met een sociale fobie dit niet hebben, voelen mensen met een sociale fobie zich extra onzeker. Daar komt nog bij dat ze zich vaak schamen voor hun aandoening, waardoor ze zich nog onzekerder en depressiever voelen.

Verder brengt sociale fobie niet alleen emotionele klachten met zich mee, maar kan deze aandoening ook voor lichamelijke klachten zorgen. Heb je een sociale fobie en word je blootgesteld aan stressvolle situaties, dan kun je met de volgende lichamelijke klachten te maken krijgen:

  • Bevende handen.
  • Het vermijden van andere mensen.
  • Blozen.
  • Zweten.

Daar komt nog bij dat mensen met een sociale fobie bang zijn dat andere mensen ze een kluns vinden of dat anderen hen als minderwaardig waarderen, ook als dit helemaal niet het geval is. Door deze gedachten worden de lichamelijke en emotionele klachten alleen maar erger.

Een sociale fobie en psycho-educatie

Mensen met een sociale fobie kunnen baat hebben aan zogeheten psycho-educatie. Psycho-educatie is de verzamelnaam van diverse speciale gesprekstechnieken die zorgen voor inzicht in de problematiek en die de schaamtegevoelens van de klacht verminderen. De patiënt leert dat het slikken van pillen niet de juiste behandeling van de klachten is, maar dat het voeren van gesprekken ook de oplossing kan zijn voor een sociale fobie.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>