Het dhat syndroom: een vreemd syndroom uit Azië en India

Sommige syndromen komen niet voor in landen over de gehele wereld, maar komen voornamelijk voor in een bepaald gebied of een bepaald land. Een goed voorbeeld van een lokaal syndroom dat niet overal in de wereld voorkomt, is het syndroom van dhat of het dhat syndroom. Dit is een cultuurgebonden psychische aandoening die voornamelijk voorkomt in Azië en India. Meer over deze aandoening, lees je op deze pagina.

Het dhat syndroom: een korte introductie

Als een man het dhat syndroom heeft, is deze man (onterecht en overdreven) bang om via zijn sperma vitale levenssappen te verliezen. De aandoening wordt ook wel seksneurose genoemd en kan ernstige vormen aannemen. Heeft iemand een ernstige vorm van de aandoening, dan is die persoon zelfs bang om sperma en dus vitale levenssappen te verliezen in de urine.

De symptomen van het dhat syndroom

Het dhat syndroom komt voornamelijk voor bij jonge mannen, maar kan in zeldzame gevallen ook bij vrouwen voorkomen. Een vrouw die de aandoening heeft is niet bang om sperma te verliezen, maar is overdreven en onterecht bang om vitale levenssappen in de vorm van vaginaal vocht te verliezen.

Mensen die te maken hebben met het dhat syndroom, hebben vaak last van de volgende klachten of symptomen:

  • Uitputting en zwakte.
  • Slapeloosheid.
  • Een verminderde eetlust.
  • Angstgevoelens.
  • Seksuele problemen, zoals impotentie.

Daarnaast kan de man het idee hebben dat de seksuele problemen veroorzaakt worden door zelfbevrediging, wat betekent dat zij zich erg schuldig voelen als zij zichzelf bevredigd hebben en dit liever helemaal niet meer doen.

De behandeling van het dhat syndroom

Er zijn geen lichamelijke afwijkingen gevonden bij mensen die het dhat syndroom hebben. Daarnaast is niet aangetoond dat zij vitale lichaamssappen verliezen bij een zaadlozing, wat betekent dat het syndroom eigenlijk gebaseerd is op een fabel of een onjuiste gedachte. Vaak komt de aandoening voor in combinatie met een andere psychische aandoening, zoals een depressie. De behandeling van de aandoening bestaat uit cognitieve gedragstherapie en soms wordt er ook gebruik gemaakt van medicijnen om de angsten en de depressieve gevoelens te verminderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>