Hypochonders en cyberchonders: wat zijn dat voor mensen?

Misschien heb je al wel eens gehoord van hypochonders, maar is de term ‘cyberchonder’ nieuw voor je. De termen hypochonders en cyberchonders lijken een beetje op elkaar en dit is niet voor niets, want deze termen zijn zeker aan elkaar gerelateerd. Ben je benieuwd wat de termen betekenen? Lees dan meer over de betekenis van hypochonder en de betekenis van cyberchonder in dit artikel.

Wat is een hypochonder?

Een hypochonder is iemand die aan hypochondrie lijdt. Dit is een psychische aandoening, waarbij mensen denken dat ze ziek zijn terwijl er niets aan de hand is. Ze letten in feite continu op hun lichaam en als er iets anders is of niet helemaal goed voelt, denken ze vaak meteen dat ze een (ernstige) ziekte hebben. Zelfs als de dokter onderzoek heeft gedaan naar de klachten en er niets aan de hand is, blijven de angsten bestaan of nemen de angsten maar tijdelijk af. Heeft de persoon met hypochondrie wel echt een aandoening, dan ervaart hij of zij deze aandoening vaak veel erger dan de ziekte in kwestie daadwerkelijk is. Heeft de persoon in kwestie bijvoorbeeld een griepje, dan kan dit voor hem of haar echt aanvoelen als een levensbedreigende ziekte.

Wat is een cyberchonder?

Door het internet is het vandaag de dag veel gemakkelijker om informatie te vinden over bepaalde ziekten en aandoeningen. Het kan gemakkelijk zijn dat je veel informatie online kan vinden, maar dit heeft ook geleid tot een nieuwe groep hypochonders. Deze groep worden ook wel cyberchonders genoemd, ofwel mensen die hun klachten online opzoeken en meteen denken dat ze een ernstige aandoening hebben. Ze gaan niet meteen naar de dokter, maar stellen zelf de (verkeerde) diagnose en raken hierdoor vaak onnodig in paniek.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>