BDD: een ziekte met grote impact

BDD, ook wel Body Dysmorphic Disorder genoemd, is een aandoening waarbij je een vertekend beeld van de werkelijkheid hebt over je eigen lichaam. Het kan enkel om je hoofd gaan, maar je kunt ook een vertekend beeld van de werkelijkheid hebben over je huid, je ledematen of zelfs je gehele lichaam. De meeste mensen die BDD hebben, hebben te maken met een vertekend beeld van de werkelijkheid met betrekking tot alles op en rond het hoofd.

BDD: wat houdt dit precies in?

BDD en het vertekende beeld van de werkelijkheid dat bij deze ziekte hoort, uit zich in verschillende vormen. Over het algemeen zie je dat mensen met BDD hun eigen lichaam afstotelijk, wanstaltig en verschrikkelijk zien. Het vreemde hiervan, is dat er helemaal niets aan de hand is met hun lichaam. Andere mensen zullen hun ideeën dan ook niet ondersteunen en zelfs niet begrijpen, want zij zien niets van de lelijkheid die de BDD-patiënt ziet.

De oorzaak van BDD

Wat de oorzaak is van BDD, is niet bekend. Wel is bekend dat de ziekte zich vooral uit in de puberteit, simpelweg omdat mensen in deze periode over het algemeen wat onzekerder zijn. Waarom sommige mensen wel BDD krijgen en andere mensen (die net zo onzeker zijn) niet, is niet bekend.

De impact van BDD

BDD heeft een grote impact op het leven van de patiënt. Dit komt aan de ene kant omdat de ziekte niet altijd door de arts wordt herkend, maar aan de andere kant komt het ook omdat het sociale leven van de patiënt flink onder druk komt te staan door BDD. De ingebeelde lelijkheid is zo erg, dat bepaalde openbare locaties vermeden worden, er angsten zijn om afgewezen te worden en spiegels te allen tijde vermeden worden. Tot slot hebben mensen met BDD ook meer kans om depressiviteit te ontwikkelen. Geen gemakkelijke ziekte dus, maar een aandoening met grote gevolgen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>