Binge Eating Disorder: een onbegrepen eetstoornis

binge eating disorder

Binge Eating Disorder, ook wel BED genoemd, is een eetstoornis waarbij je last hebt van regelmatig terugkerende periodes die zich kenmerken door (vr)eetbuien. Je eet niet alleen sneller, maar je eet ook veel meer dan je normaliter doet. Wat hier een beetje vreemd aan is, is dat je eigenlijk helemaal geen honger hebt en toch snel en veel blijft eten. Het is zelfs zo erg, dat eten je hele leven overheerst.

Binge Eating Disorder: algemene informatie

Heb je Binge Eating Disorder, dan heb je regelmatig periodes met vreetbuien. Heb je een vreetbui, dan heb je het gevoel dat je de controle (over je leven en over de vreetbui zelf) helemaal kwijt bent. De eetstoornis wordt vaak verward met boulimia, maar is niet hetzelfde als deze eetstoornis. Dit komt omdat je bij Binge Eating Disorder niet overgeeft en ook geen laxeermiddelen gebruikt, terwijl je dit bij boulimia wel doet.

De meeste mensen met Binge Eating Disorder krijgen vreetbuien omdat ze negatieve emoties voelen en hier op deze manier mee om willen gaan. Het kan gaan om gevoelens van stress, maar ook om negatieve gevoelens ten opzichte van jezelf.

De kenmerken van Binge Eating Disorder

Veel mensen lopen rond met Binge Eating Disorder zonder dat ze dit in de gaten hebben. Dit komt niet alleen omdat de eetstoornis vrij onbekend is, maar ook omdat veel mensen niet precies weten wat BED inhoudt en zelfs niet begrijpen dat dit echt een eetstoornis is.

De belangrijkste kenmerken waar je Binge Eating Disorder aan kunt herkennen, zijn de volgende:

  • Je kunt niet meer goed aanvoelen of je nu honger hebt, of niet.
  • Je hebt last van overgewicht.
  • Je voelt je chronisch moe en lusteloos.
  • Je hebt een hoge bloeddruk.
  • Je hebt te maken met vochtophopingen in je been of benen.
  • Je hebt last van je gewrichten.
  • Je hebt problemen met je gebit.

Bovendien heb je te maken met negatieve emoties, zoals ontevredenheid, woede, verdriet, eenzaamheid en ga zo maar door. Veel mensen met BED zijn voornamelijk ontevreden over zichzelf, bijvoorbeeld omdat ze zichzelf (onterecht!) niets waard vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>