Orthorexia: een onbekende eetstoornis die veel mensen raakt

Veel mensen hebben wel eens gehoord van de eetstoornissen anorexia en boulimia, maar weten niet wat orthorexia precies inhoudt. Als je orthorexia hebt, ben je ziekelijk gefixeerd op gezond eten. Het is geen officieel erkende eetstoornis, maar het is zeker wel een probleem te noemen in ons land. Meer over deze niet-erkende eetstoornis waar steeds meer mensen mee te maken krijgen, lees je in dit artikel.

Orthorexia: een korte introductie

Als je orthorexia hebt, wil je uitsluitend het allergezondste eten tot je nemen. Het maakt je niet zo veel uit hoeveel je eet, maar het is zeker wel belangrijk om enkel gezonde voedingsmiddelen tot je te nemen. Aan de kwaliteit van het eten dat je neemt, wordt de kwaliteit van het leven afgemeten. En omdat we steeds meer bezig zijn met gezondheid, een mooi lichaam en sporten, zijn steeds meer mensen in ons land op deze manier bezig met eten.

De kenmerken van orthorexia

Mensen die orthorexia hebben, vermijden allerlei voedingsmiddelen waarvan zij denken dat de voedingsmiddelen niet gezond zijn. In het begin kan het gaan om enkele voedingsmiddelen, terwijl er later steeds meer voedingsmiddelen wegvallen. Hierdoor eet iemand met orthorexia niet meer gevarieerd, maar worden belangrijke voedingsmiddelen als vlees, vis, graan, zuivel en vetten helemaal van het dieet geschrapt om zogenaamd op en top gezond te blijven.

Enkele kenmerken waar je orthorexia aan kunt herkennen, zijn de volgende:

  • Je hebt een obsessie voor gezond eten.
  • Je hebt een eenzijdig voedingspatroon.
  • Je eet veel rauwe groenten.
  • Je verliest gewicht, maar kan hierdoor ook te maken krijgen met ondergewicht.
  • Je wordt niet meer ongesteld.
  • Je hebt last van eenzaamheid, depressiviteit en schuldgevoelens.

Herken jij jezelf in bovenstaande kenmerken? Dan wordt aangeraden eens met de dokter te gaan praten. Ook kun je ervoor kiezen naar een diƫtiste te gaan, zodat je hulp krijgt met gezond eten en gezond leven zonder dat je te weinig eet of niet voldoende gevarieerd eet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>