Een goed gesprek voeren met een verslaafde: vier tips

De basis van het oplossen van een verslaving bij een dierbare, is het aangaan van het gesprek. Dit is geen luchtig gesprek waarbij je over het weer praat en tussen neus en lippen door zegt dat je erg met zijn of haar verslaving zit, maar betreft een serieus gesprek waarbij je echt vanuit je hart spreekt om je zorgen te uiten. Wil jij binnenkort een serieus gesprek aangaan met een verslaafde dierbare in je omgeving? Gebruik dan de vier tips in dit artikel om dit gesprek goed te laten verlopen. Wat voor verslaving jouw dierbare ook heeft: onderstaande tips kunnen gebruikt worden voor het voeren van een goed gesprek.

Tip 1: kies het juiste moment

Start het gesprek niet als je verdrietig bent, als je boos bent of als de verslaafde dierbare boos of verdrietig is. Ook is het niet verstandig om het gesprek te starten als de verslaafde onder invloed is, maar kun je beter wachten op een (ietwat) nuchter moment.

Tip 2: vraag om de voordelen en nadelen

Een verslaafde doet niet voor niets wat hij of zij doet: hier zitten voordelen aan verbonden. Veel dierbaren willen echt niet weten wat de voordelen van de verslaving zijn, maar toch is het goed om dit te vragen. Op deze manier heb je niet alleen meer inzicht, maar kun je ook meteen doorvragen naar de nadelen en hier een goed gesprek op voortbouwen.

Tip 3: wees duidelijk en concreet

Je zegt waar jij last van hebt, maar wel op een duidelijke en concrete manier. Zeg niet ‘ik vind het vervelend als je veel gokt’, want dan kan de discussie ontstaan over wat ‘veel’ precies is. Zeg ‘ik heb er last van dat jij al je spaargeld vergokt’ en je hebt een concreet punt om te bespreken.

Tip 4: gebruik nooit loze dreigementen

Het aangeven van je grenzen is goed, maar dan moet je je wel aan jouw beloften houden. Zeg je bijvoorbeeld dat je iemand uit huis gaat zetten als hij nog één keer drugs gebruikt, dan moet je dit ook echt doen. Uit je loze dreigementen die je nooit waarmaakt, dan word je niet meer serieus genomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>