Vijf do’s en don’ts bij faalangst

Als je faalangst hebt, kan het maken van een tentamen, het succesvol afronden van een project en het geven van een presentatie voor jouw opleiding een stuk lastiger worden. Heb jij last van faalangst en word je hierdoor echt belemmerd bij het studeren? Lees dan in dit artikel wat je juist wel en wat je juist niet moet doen als je last hebt van faalangst in jouw studie en probeer jouw faalangst gedrag aan te pakken om jouw situatie te verbeteren.

Faalangst: vijf do’s

De vijf belangrijkste dingen die je zeker wel kunt doen om jouw faalangst aan te pakken, zijn de volgende:

  1. Breng het probleem in kaart. Welke situaties maken je precies angstig en hoe komt dit? Vind je het eng om een tentamen te maken of heb je een grote angst voor spreken in het openbaar? Door het probleem duidelijk in beeld te krijgen, komt de aanpak van het probleem ook vanzelf duidelijker in beeld.
  2. Bereid presentaties, tentamens en projecten extra goed voor. Door je goed voor te bereiden, heb je geen reden om je angstig te voelen en worden jouw angstgevoelens vanzelf minder.
  3. Leer anders denken. Door anders te leren denken, kun je jouw angstgevoelens effectief aanpakken. Je kunt zelf anders leren denken, maar je kunt een expert ook om hulp vragen om het je te leren.
  4. Blijf realistisch. Door realistische doelen te stellen, is de kans groter dat je jouw doelen haalt. Stel je onrealistische doelen, dan is de kans klein dat je deze doelen haalt en de kans groot dat jouw faalangst erger wordt.
  5. Sta stil bij successen. Mensen met faalangst staan meestal stil bij wat ze niet kunnen, maar kijk ook eens naar alles wat je wél gehaald hebt.

Faalangst: vijf don’ts

Naast diverse dingen die je zeker wel moet doen om jouw faalangst te verminderen, zijn er ook dingen die je beter kunt laten. De belangrijkste don’ts op het gebied van faalangst, zijn de volgende:

  1. Vrede hebben met jouw faalangst. Faalangst is niet voor altijd, want dit kun je gewoon verhelpen. Heb er dus geen vrede mee dat je faalangst hebt, maar doe er iets aan.
  2. Blijven piekeren. Met piekeren schiet je niets op, dus probeer jezelf op andere gedachten te brengen als jouw gedachten steeds maar rond gaan en vervolgens op hetzelfde punt uit komen.
  3. Te hoge eisen stellen. Niemand is perfect, dus jij hoeft dit ook niet te zijn.
  4. In doemscenario’s denken. Blijf positief, want hierdoor blijven jouw angstgevoelens onder het oppervlak.
  5. Jezelf vertellen dat het maken van fouten rampzalig is. Het maken van fouten is menselijk en zeker niet erg!

Als je meer wilt weten, staan er ook ontzettend veel interessante video’s op YouTube over dit onderwerp.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>